11111111111111

Претражи овај блог

петак, 28. април 2017.

Црна Гора рекла „да” НАТО-у

За приступање гласало 46 посланика на заседању у Цетињу на коме опозиција није била, док су испред зграде трајали протести


 Подгорица – Црна Гора рекла је и званично „да” НАТО-у, одлуком 46 посланика на заседању црногорског парламента на Цетињу. Посланици опозиције нису присуствовали седници на којој је премијер Душко Марковић образложио Предлог закона о потврђивању Северноатлантског уговора, којим се прецизирају услови за ступање Црне Горе у НАТО.

Осим посланика који су једногласно подржали пријем Црне Горе, заседању парламента су присуствовали и врховни државни тужилац Ивица Станковић, специјални тужилац Миливоје Катнић, председница Врховног суда Весна Меденица, гувернер Централне банке Црне Горе Радоје Жугић, председник државе Филип Вујановић, председник црногорске академије Драган Вукчевић, али и ранији председници парламента Радивоје Брајовић и Велисав Вуксановић.

„Ова скупштина има историјску привилегију да донесе одлуку која ће се памтити док буде Црне Горе и Црногораца и осталих народа који у њој живе. Ова одлука се није могла донети нигде друго осим на Цетињу”, рекао је посланицима Марковић.

Он је додао да „данашњи дан уписујемо у најсветлију историју Црне Горе, раме уз раме са 1. јулом 1878. кад се на Берлинском конгресу расправљало о потврди независности Црне Горе”.

„Ово је прилика да се поклонимо сенама свих црногорских хероја који су се уградили у темеље наше државе. Чланство у НАТО-у је дугорочна гаранција суверенитета и територијалног интегритета земље. НАТО и ЕУ су били и остали гарант мира и стабилности, главна основа за економски и друштвени просперитет”, рекао је премијер.

Марковић је навео да је чланство у НАТО-у гаранција „безбедности државе и грађана”, али и за „привлачење страних инвестиција”.

Председник парламента Иван Брајовић је изразио жаљење што седници не присуствују представници опозиције јер је, како је рекао, „убеђен да Црна Гора прави цивилизацијски искорак и сврстава се уз најразвијеније демократије”.

Одлуку о склапању „брака” Црне Горе са овом војном алијансом донео је 41 посланик Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократе и странке мањинских народа (Албанци, Роми и Бошњаци), а придружио се посланички клуб Социјалдемократске партије Ранка Кривокапића и тиме прекинуо вишемесечни опозициони бојкот Скупштине Црне Горе.

До сада незапамћене безбедносне снаге обезбеђивале су зграду Скупштине општине у Бајовој улици, где су грађани протестовали. Скоро да је цело Цетиње било под опсадом јаких полицијских снага.

Док су посланици владајућих партија гласали, а потом славили улазак Црне Горе у НАТО, испред парламента су, са поруком „За референдум”, протестовали опозициони Демократски фронт (ДФ) – Покрет за промене, Нова српска демократија, Демократска народна партија, Радничка партија и Партија пензионера Црне Горе, невладине организације и немали број грађана.

Када су у скупштину пристизали посланици, окупљени су скандирали: „Издаја, издаја”, „Убице, убице”, „Мило, лопове”... У једном тренутку демонстранти су запалили НАТО заставе уз жестоко и вишеминутно скандирање „Убице, убице” и „Доле велика Албанија”.

„У овој згради се потписује капитулација овог времена и анексије Црне Горе а ми овде кажемо да не прихватамо и одбијамо капитулацију коју ви потписујете. Тамо су они који су издали претке, заједничку државу, Црну Гору и Цетиње, све зарад личних интереса. Ако НАТО државе прихвате ову одлуку крњег Синђиног парламента, ми ћемо је замрзнути, јер је противуставна и против народне воље”, казао је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић. „Ови у скупштини су наследници талијанских бајонета из 1941. године, само што их сада чува њихова полиција. Они унутра дрхте јер су издајници а издајници су увек кукавице”, рекао је он.

Бивши председник Црне Горе Момир Булатовић казао је за говорницом на Цетињу да као Црногорац овај дан доживљава као веома тужан.

„Осећам се пониженим јер у моје име одлуке доноси неко други. Ово што се дешава је победа силе и лажи. Таквих победа је било, али нису биле дугога даха”, рекао је Булатовић. „Одлучују људи који би да се створи велика Албанија, гласају и они којима је Црна Гора иностранство, а Његош геноцидни писац”.

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић је поручио: „Ово данашње учлањење Црне Горе у НАТО је одлука Мила Ђукановића и он је историјски велеиздајник Црне Горе и зато ће му бити суђено кад-тад.”

Његов колега Бранко Радуловић је казао: „Овде су издајници Црне Горе и поручујем свету да ћемо укинути ову срамну одлуку јер издајници морају да знају да Црна Гора неће бити база НАТО-а нити ће наша деца ићи да се боре за срамне и лоповске интересе Мила Ђукановића.”

Лидер Покрета за промене Небојша Медојевић рекао је: „Ми који смо овде кажемо Светом Петру Цетињском да је ово што протестује права Црна Гора, а ова окупљена у скупштини је окупаторска, лоповска и криминална Црна Гора и срамно је полицијо – је ли тако момци са чиновима – да сте пустили да данас дођу овде криминалци а нисте дозволили поштеним грађанима. Тужно је како полиција спречава слободу а подржава криминал. Криминалац Ђукановић није успео да подели Србију и Црну Гору јер му то није дозволио Демократски фронт. Зато сви на улице до победе.”

Грађанима су се обратили и посланици Страхиња Булајић и Милан Кнежевић као и Марко Милачић, Гојко Раичевић и Радан Николић.

Након протеста грађани су се мирно разишли певајући: „Издајници, срам вас било, шта учини НАТО Мило...”
Ђукановић: Можда и најважнија одлука у новијој историји

ПОДГОРИЦА – Црна Гора је, након страдања и лутања кроз историју, коначно на месту које јој припада, у заједници најразвијенијих земаља, поручио је лидер Демократске партије социјалиста, Мило Ђукановић, оцењујући да је НАТО чланство част црногорској историји и грађанима.

„Ово је важна, можда и најважнија одлука коју Црна Гора доноси у својој новијој историји, не због припадности овој или оној организацији, него због оног што припадност НАТО-у значи за црногорско друштво”, рекао је Ђукановић новинарима након седнице Скупштине.

То, како је рекао, значи да је црногорско друштво већ у значајној мери усвојило систем вредности евроатлантске заједнице и да је спремно и даље да ради на усвајању тог система вредности који ће водити унапређењу квалитета живота сваког грађанина, пренела је РТЦГ.

„Зато мислим да је Црна Гора, нажалост после дугог страдања и лутања кроз историју, коначно на свом станишту, које јој логично, географски, историјски, цивилизацијски културолошки припада, да је у заједници најразвијенијих европских и евроатлантских држава”, казао је Ђукановић. (Танјуг)

Нема коментара:

Постави коментар