11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. април 2017.

Премијера документраног филма „Чувари”

У уторак, 4. априла 2017. године, у крипти храма Светог Саве на Врачару, Краљевски ред витезова у оквиру Витез Феста и Недеље витештва представио је документарни филм „Чувари“ аутора и редитеља Миљана Гогића.

Овај филм је прича о породици Андровић из Вељих Микулића, заветних чувара крста Светог Јована Владимира, првог српског краља и мученика. Реч је о дрвеном крсту опточеном сребром, који је, према предању, кнез Дукље Јован Владимир држао у рукама када је погубљен. Прича како је крст доспео у руке породице Андровић веома је живописна, зато што се она везује за причу о бугарском цару Самуилу и његовом синовцу цару Владиславу, који је убио кнеза Владимира.

Владислав му је овај крст послао када га је позвао на преговоре, као гарант да му се ништа неће догодити. Кнез Владимир му је одговорио да му није потребан златни крст, што му је Владислав првобитно нудио, већ да му је довољан дрвени. Владислав му је послао дрвени крст, а Владимир је потом сa тим крстом отишао у Преспу, где га је Владислав погубио. Међу сведоцима на погубљењу био је и свештеник који је ову реликвију узео и понео са собом. Он је имао три кћери. Једној од њих је дао крст, а она га је као мираз донела у породицу Андровић, у којој се удала.Свештеник је другој кћерки поклонио језеро поред Улциња, а трећој девет бунара. То говори колико је овај крст био вредан. Породица Андровић га чува већ 900 година и увек само два њена члана знају где се реликвија крије.

О томе какво благо чува породица Андровић говори и податак да су многи у протеклих девет векова желели да га се домогну, да га отму или откупе, од Турака, преко Немаца и Италијана, потом режима Јосипа Броза Тита, све до актуелних црногорских власти. Крст Светог кнеза Јована Владимира износи се једном годишње, током литије на Дан Свете Тројице, на врх планине Румије. Учесници у овој светковини окупљају се у Вељим Макулићима дан раније у поподневним сатима. Према предању, на врху Румије некада је била црква Свете Тројице коју су, највероватније, срушили Турци.

На промоцији филма су говорили: јереј Драган Шовљански, бивши старешина цркве Светог Јована Владимира у насељу Медаковић у Београду, а сада парох при храму Светог Саве у Београду; отац Јован Пламенац, парох барски; професор Светислав Божић, организатор Недеље Витештва и аутор Миљан Гогић.

Промоцију су увеличали млади момци и девојке обучени у витешка средњевековна одела и певачка етно група „Вез“ при храму Светог Саве. Промоцији је присуствовао и принц Ђорђе Карађорђевић као и један од чувара крста, члан породице Андровић.

Извор: Храм Светог Саве




Нема коментара:

Постави коментар