11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. април 2017.

Прва литургија и крштење у Маракаибу у Венецуели које су служили свештеници СПЦ

У вишемилионском граду Маракаибу у Венецуели граници са Колумбијом први пут у историји литургију и свету тајну крштења служили су свештеници Српске православне цркве

У цркви Светог Антонија која припада Васељенској патријаршији у пету недељу Васкршњег поста посвећеној преподобној Марији Египћанки у недељу 2. априла 2017. године, на спомен преподобних Отаца убијених у манастиру Светог Саве Освећеног, литургију је служио архимандрит др Евстатије Аздејковић.

У току Свете литургије православну вјеру примио је Миленко Дучић који је поријеклом за Златибора примивши свету тајну миропомазања. Кумовао му је о. Евстатије. Крштењу и миропомазању и литургији  присуствовала су и Миленкова дјеца, ћерка Иванка и син Миленко.
Служби Божијој присуствовали су и браћа Марко и Мирко Симоновић, родом из Пиве, чији је отац у овај град дошао давне 1936. године, као и предсјеник Црквене општине  у Каракасу Ратко Јовановић и Душан Јовановић из Маракаиба.

Овом приликом сабранима је о. Евстатије бесједио о величини православне вјере која је философија узвишеног живота. Такође је истакао битност православне вјере на овом подручју која је важна за просвећење овог народа који не познаје изворно хришћанство.
У договору са о. Евстатијем током године ће се служити неколике свете литургије за вјернике Српске православне цркве у овој грчкој цркви Светог Антонија  која припада грчкој заједници.
Предсједник српске заједнице у Маракаибу Миленко Дучић који је по занимању уролог заједно са осталим Србима потрудиће се на ангажовању око окупљања наших исељеника, како би се враћали својој вјери и предањским обичајима српског народа. Такође је било договора и око сарадње са православним арапима и грцима који живе у овом граду.

Александар Вујовић
Извор: Митрополија црногорско-приморска


Нема коментара:

Постави коментар