11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 6. април 2017.

Сабрање свештенства намесништва жичког

Сећајући се одговорности коју смо прихватили ступајући у свештенослужитељски ред, молећи Господа да не отклања благодат од оних који нам са својим греховним бременима приступају, сабрали смо се у петак пете седмице Великог поста, да се кроз свету тајну исповести обратимо Сведобром Господу да нам опрости сагрешења.

Парохијске свештенике и ђаконе архијерејског намесништва жичког, као и пензионисане парохе из ових крајева, исповедали су протојереј-ставрофор Мирољуб Јосифовић, пензионисани дугогодишњи парох краљевачки, и протојереј-ставрофор Мирослав Јаковљевић, парох при храму Светог Саве у Краљеву.

Посебну радост и благослов сабрању свештенослужитеља и верног народа учинио је својим присуством Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин. Литургију пређеосвећених Дарова служио је архијерејски заменик Епископа жичког протојереј-ставрофор Љубинко Костић, уз саслужење протојереја-ставрофора Јована Ђорема, старешине цркве Свете Тројице у Краљеву, протојереја Часлава Јовановића, старешине цркве Рођења Пресвете Богородице у Врњачкој Бањи, протојереја Ивана Радовановића, старешине цркве Светог Василија Острошког на Кованлуку, протонамесника Радоје Санде, старешине храма Светог Саве у Краљеву, ђакона Милутина Балтића и Стефана Милошевског.

Беседом се присутнима обратио јереј Александар Јевтић, парох при храму Светог Саве у Краљеву. Подсећајући на триодско сликовито поређење Часног поста са пролећем, лепоту и блиставост великопосних богослужења је приказао као плодове овог духовног пролећа. Као посебан и нарочито родан благодатни плод, истакао је Литургију пређеосвећених Дарова. Осврћући се на историјат настанка и оно што из њега произилази, закључио је да појачан подвиг човека у премудром животу Цркве увек бива укрепљен благодаћу Божјом која нам се даје кроз причешћивање Телом и Крвљу Христовом. Доказ томе је често служење ове Литургије у току најстрожијег поста. Поуке Светог оца нашег Саве, првог Архиепископа српског, и Патријарха српског Павла, су нас у томе утврдиле. Отац Александар је на крају нагласио важност покајања и непрестаног постављања нових почетака у духовном животу, како не бисмо остали умртвљени сопственим сагрешењима. Замолио је верни народ и свештенике да се молимо једни за друге како бисмо сви били истрајни у служењу Светој Цркви.

По причешћивању Светим и Животворним Тајнама Христовим, свештенство се испред храма сабрало око свог Епископа да начине заједничку фотографију.

Уз послужење је одржан састанак свештенства овог намесништва. Архијерејски намесник жички протојереј-ставрофор Ненад Илић се овом приликом обратио речима поуке које су биле усмерене ка што бољој и одговорнијој пастирској делатности свих. Представио је нове свештенослужитеље жичког намесништва, а то су: парох цветачки протојереј Иван Терзић и парох вукушички јереј Младен Миливојевић. Са Со свјатими упокој смо се молитвено сетили упокојеног пароха цветачког Петра Гавриловића.

Старешина храма Светог Саве у Краљеву протонамесник Радоја Сандо је пожелео свима да у ревности доврше дане поста и дочекају у радости празник Васкрсења Христовог.

Братство храма Светог Саве у Краљеву
Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар