11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 26. март 2017.

Мироточива икона „Умекшање злих срца" у Елизабету

У току Великог поста када се трудимо да кроз циклус богослужења принесемо Господу на уздарје своју љубав и жртву, организивано је и једно посебно богослужење у цркви Светог Георгија у Елизабету.

Наиме, протојереј Зоран Радовић добио је обавјештење од наше руске браће да ће чудотворна мироточива икона Пресвете Богородице „Умекшање злих срца“ бити донесена из Москве у Њујорк, тако да организовао да се и српска заједница окупи у Елизабету и поклони овој предивној икони.

Његово Преосвештенство Епископ источно-амерички г. Иринеј предводио је вечерњу службу и акатист, а саслуживали су протојереј-ставрофор Сергеј Лукијанов - секретар Епархије источноамеричке Руске Заграничне Цркве, протојереј-ставрофор Петар Краушвили из Грузијске Православне Цркве, протојереј Владислав Радујковић - парох њујоршки, протојереј Ђокан Мајсторовић - парох патерсонски, јереј Саша Недић - парох цркве Вазнесења Господњег у Елизабету и домаћин - протојереј Зоран Радовић.

У својој беседи, епископ Иринеј је говорио о Пресветој Богородици, осврнувши се на сав бол и патњу коју је она поднијела за Сином својим у току Његовог Крсног пута. Пет мачева који су насликани око срца Пресвете јесу пет рана које је Христос понио на своме тијелу. Појашњавајући управо прочитани текст акатиста, владика Иринеј је, између осталог, речито приказао сцену бекства Свете Породице у Египат и црквено предање о сиромаштву и проблемима са којима су се сусретали на том тешком путовању. Кроз његове сликовите речи, сви присутни у храму као да су и сами постали сапутници Богомладенца, постали сведоци пада египатских идола и заједно са Богомајком застали у пустињи да се одморе у сенци грма рузмарина (Rosa Marina!) и његових плавих цветова. Слике страдања и бола Шире Од Небеса ређале су се пред нашим духовним очима, а многи присутни су се дубоко у души замислили над овим живим сликама, па се и неколико суза појавило на лицима верника. -А Она гледа, преко Сина Свога, ко ће од нас да забије следећи мач у срце Њеног Сина!, речи су Владикине које су као сечиво пале на душе оних који се постом и покајањем чисте од наслага греха, које попут црног катрана премазују Икону Божју у нашим душама.

Отац Сергеј Лукијанов поздравио је Епископа, свештенство и верни народ, молећи благослов Божји и духовну заштиту Пресвете Богородице за српски народ, његову Православну Цркву и страдалну Отаџбину.

На крају богослужења, сви присутни пришли су да целивају чудотворну икону и буду очевидци капљица мира које се пред нашим очима кондензују на стаклу рама иконе, као и да буду помазани тим миром руком свога Епископа.

Вредни домаћини припремили су и предивну трпезу љубави, којом је молитвени састанак закључен, а Сергеј Фомин, чувар иконе „Умекшање злих срца“ наставио је своје путовање до новог храма и других молитвених заједница, жељних поклоњења Пресветој Богородици и Њене духовне заштите.

протојереј Владислав Радујковић
Извор: Епархија источноамеричка




Нема коментара:

Постави коментар