11111111111111

Претражи овај блог

среда, 15. март 2017.

Митрополит Иларион: Осниваче „Група смрти“ треба позвати на кривичну одговорност

Шеф синодалног Одељења за спољне црквене односе митрополит Волоколамски Иларион заложио се за кривично кажњавање људи који пропагирају самоубиство у такозваним „групама смрти“, преноси Интерфакс-Религија.

„То је веома страшна појава због које, уверен сам у то, људи који оснивају овакве групе, треба да буду позвани на кривичну одговорност, зато што је то злочин. И не треба да чекамо да самоубиство буде почињено,“ – изјавио је митрополит Иларион у емисији „Црква и свет“ на телевизијском каналу Русија-24 (ВДТРК).

По његовим речима сада се у руском законодавству наговор на убиство сматра злочином само у случају да се деси самоубиство или покушај самоубиства.

„Али то је већ касно! Не треба да поправљамо последице, већ узроке. Људи који у друштвеним мрежама пропагирају самоубиство треба да буду позвани на кривичну одговорност. Треба их пратити – то је оно чиме треба да се баве наше специјалне службе,“ – сматра митрополит Иларион.

Он је истакао да оснивачи група смрти користе исте методе као секташи.

„Они зомбирају човека, чине га зависним од своје групе, човек постепено напушта стварни живот, и почиње да му се чини да се стварни живот одвија у виртуелном простору, а после тога почињу да му сугеришу мисао да треба једноставно да се убије,“ – рекао је представник Цркве.

По његовом мишљењу настава у којој се предају верске традиције у школама представља „једну од вакцина против овог отрова који шире секташи и људи који се баве сличним стварима“.

„Религиозан човек неће учинити самоубиство, зато што оно забрањено у Цркви. Самоубиство није злочин с тачке гледишта Кривичног законика, а с тачке гледишта Цркве је грех. То је грех који се не може искупити покајањем,“ – уверен је митрополит Иларион.

Са руског Марина Тодић
Извор: Православие.ру

Нема коментара:

Постави коментар