11111111111111

Претражи овај блог

среда, 22. март 2017.

Света aрхијерејска Литургија у Рашки

У Крстопоклону недељу, 19. марта 2017. године, верници из Рашке имали су радост да у посету приме свог архипастира, Епископа жичког г. Јустина.

Мноштво верника, на челу са архијерејским намесником студеничким протонамесником Здравком Николићем, старешином храма јерејем Александром Суботићем, свим свештеницима намесништва и сестринством манастира Градац дочекало је Владику испред храма Светог архангела Гаврила где је служена света архијерејска Литургија.

Литургијом је началствовао Епископ жички г. Јустин уз саслуживање архијерејског намесника студеничког протонамесника Здравка Николића, пароха ушћанског јереја Милована Крупниковића, пароха градачког јереја Ненада Рогића, пароха трнавског јереја Милована Вучковића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Марка Ерића.

Евхаристијско сабрање су својим појањем оплеменили појац Милан Ђоковић и градачко сестринство. Пред почетак свете Литургије извршено је освећење недавно обновљеног звоника храма у Рашки, а током саме Литургије верници су имали и ту духовну радост да присуствују додели посебног признања, ордена Светог Симона Монаха, г. Милутину Ђурђићу, дугогодишњем члану Црквеног одбора. -Ово је израз захвалности за сву исказану љубав коју је г. Ђурђић показао према Цркви нашој, служећи јој верно и пожртвовано, поручио је Владика.

Након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени Владика је у надахнутој беседи поучио окупљено свештенство и верни народ. Поводом дана посвећеног поклоњењу Часном и Животворном Крсту, Владика се посебно осврнуо на значај и место Крста у животу Цркве и сваког хришћанина. -Часни Крст од Христовог Страдања и Васкрсења постаје оружје победе Живота над смрћу, тријумфа Светлости над тамом и Светости над грехом. Али, да бисмо обрели животворне плодове крсноваскрсне победе, морамо да прођемо у овоме животу кроз борбу и агонију Голготе, да сами понесемо свој Крст, и да верно, са радошћу и истрајно изнесемо подвиг покајања до краја својих дана. Право време за достојно ношење сопственог Крста и борбу против греха, са погледом чврсто упереним у Светлост наилазећег Васкрса, јесте ово у коме смо сад, време Великог поста. Зато свако од нас треба, према сопственим моћима, да прими на себе крсни терет подвига и поста, да га понесе са радошћу и благодарношћу, знајући да нас на крају очекује Светлост Васкрса и победа Царства Божијег, поручио је владика Јустин.

Приликом дељења нафоре Епископ је поучио народ са још неколико окрепљујућих, бираних речи о непроцењивом значају молитве за духовно здравље хришћана. По окончању Божанске Евхаристије уприличен је наставак заједничарења на трпези љубави, на којој је, поред осталих, био присутан и известан број привредника који су издашно помогли обнову храмовног звоника, и којима је Српска православна црквена општина Рашка у обраћању протонамесника Здравка Николића изказала велику захвалност на принетој жртви.

На самом крају своје посете, Преосвећени Владика је посетио старо црквиште на Власовског гробљу, где је у плану обнова гробљанске капеле. По предању, црквиште је из 16. века и било је посвећено Светом пророку Јеремији.

Извор: Епархија жичка




Нема коментара:

Постави коментар