11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 27. март 2017.

Почетак прославе седам векова манастира Крупе

Владика Фотије: Православље у Далмацији има дубоке корене

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је 26. марта 2017. године свету архијерејску Литургију у манастиру Крупи. Литругијским сабрањем започето је обележавање 700 година постојања ове светиње. Радостн догађај увеличали су појци из манастира Ковиља. Након свете Литургије уследило је предавање оца Јеротеја о црквеној музици уз концерт духовне музике ковиљског хора.

Епископ Фотије је поздравио све присутне: -Заблагодаримо Господу на овом благословеном скупу. Данашњим сабрањем ми поручујемо колико дубоке корене има православље у Далмацији. Током ове године у више наврата ћемо прослављати седам векова постојања манастира Крупе, поред кога вековну традицију имају и манастири Крка и Дрговић. Те три светиње стоје као оазе у којима се кроз историју до дана даншњег окупља православни свет, поручио је Владика.

Владика је нагласио да захваљујући светим храмовима још из доба Немањића Срби успевају да се очувају у Далмацији упркос ратовима и другим недаћама: -Ради њих треба да чувамо и поштујемо своју свету веру која нас учи да се поносимо својим пореклом и волимо све људе, без обзира на националне и друге разлике.

Извор: Епархија далматинска




Нема коментара:

Постави коментар