11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 16. март 2017.

Протести у Македонији, упозорење председника Албаније

СКОПЉЕ - Скупови грађанске иницијативе „За заједничку Македонију” су настављени у Скопљу као и широм земље, а учесници протеста су поновили захтеве да се одбаци такозвана „Тиранска платформа” и сачува унитарност Македоније.

Један од организатора скупа у Скопљу, Богдан Илијевски, рекао је да је поново више од 150.000 грађана изашло на улице 31 града како би изразили своје противљење двојезичној држави, федерализацији Македоније и „Тиранској платформи”, пренела је МИА.

Једна од учесница протеста, Нада Мисиркова, унука еминентног македонског историчара и филолога, Крсте Петкова Мисиркова, позвала је присталице Иницијативе да доврше посао који је њен деда започео пре 120 година.

„Он је говорио да је ова земља Македонија, да ту живи македонски народ који говори македонски језик. Надам се да та борба није била узалудна, он је дао свој живот за овакву Македонију”, поручила је она. Скупови Иницијативе су данас одржани у Струмици, Куманову, Кривој Паланци, Кочанима, Кавадарцима, Кичеву... (Танјуг)
Нишани: Македонија да не претвара политичку у етничку кризу

БАКУ - Албански председник Бујар Нишани састао се данас у Бакуу са колегом из Македоније Ђорђем Ивановим којег је упозорио да Македонија, где Албанци чине око четвртину становништва, не треба да покушава да претвори политичку кризу у етничку.

Нишани је током састанка са Ивановин на маргинама међународног форума у престоници Азербејџана изразио забринутист због политичке ситуације и међуетничких односа у Македонији, наводи се у саопштењу канцеларије албанског председника.

Он је оценио да би „покушаји да се преокрене политичка криза у етничку кризу могли да имају озбиљне последице по све”, додаје се у саопштењу. (Танјуг)

Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар