11111111111111

Претражи овај блог

петак, 6. септембар 2019.

СЛОВО О БОЖАНСКИМ ВИЂЕЊИМА И ОТКРОВЕЊИМА 2

Кад се Свети Дионисије Олимпијски подвизавао на Светој Гори и настојао да сагради црквицу, посетио га је један његов познаник, такође монах. Тај монах је видео двојицу људи који помажу преподобном, носећи камење до места на којем се градила црква. Кад је пришао да их поздрави, ова двојица људи су ишчезли и преподобни је остао сам.

Зачуђени и задивљени посетилац упитао је преподобног ко су ова двојица и где су отишли. Преподобни је одговорио да ту нема никога осим њега самог и Бога. Међутим, монах је разумео да је Бог послао два ангела у људском обличју да би помогли преподобном Дионисију у овом делу и прославио је Божији Промисао и Његов домострој.

***

Благочестиви живот нашег преподобног оца Козме Зографског, пореклом Бугарина, био је преиспуњен светим откровењима. На Свету Гору стигао је 1280. године и током једног краћег периода подвизавао се у киновијском манастиру Зографу, да би затим безмолвствовао у оближњој испосници. Удостојио се да добије дарове прозорљивости и пророштва. Видео је како демони муче душу хиландарског игумана. Видео је да на празник Благовести Пресвета Богородица служи у цркви и у олтару манастира Ватопеда.

Кад је једном приликом отац Козма пожелео да поједе мало рибе, орао ју је уграбио од рибара Хризостома и бацио пред светитеља. Осим тога, Свети Козма је много пострадао због демонских напада.

Док су оци појали током његовог погреба, сабрале су се све животиње које су живеле у околини, како на копну тако и у ваздуху. Свака од њих огласила се својим сопственим гласом, као да су желеле да се на тај начин последњи пут опросте од овог облагодаћеног подвижника. Вредно је помена и то да приликом отварања светитељевог гроба његове мошти нису пронађене.

***

У Великој Лаври подвизавао се и побожни Григорије Доместик. Током једног бдења (уочи Богојављења) на богослужењу је отпојао „О Тебје радујетсја...”. На крају бдења накратко је заспао и видео Пресвету Богородицу како стоји и говори му: „Прихватила сам твоје појање, Доместику, и много ти благодарим.” Истог тренутка дала му је један дукат, који све до данас стоји на Њеној икони.

Старечник
#старечник, #starecnik,

Нема коментара:

Постави коментар