11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 15. фебруар 2016.

Свјатејши Кирил одслужио Литургију у Хавани


Данас на Сретење Господње, 14. фебруара 2016. године, Патријарх московски и све Русије Кирил одслужио је Божанску Литургију у руском православном храму Казанске  иконе Матере Божје у главном граду Кубе Хавани.

Саслуживали су Митрополит волоколамски Иларион, Митрополит бориспољски и броварски Антоније из Украјинске Православне Цркве, Епископ солнечногорски Сергије, Епископ горњоалтајски и чемаљски Калистрат, Епископ богородски Антоније, задужен за заграничне установе, и више свештеника из пратње, као и протојереј Димитрије Орехов, старешина Казанског храма у Хавани. Богослужењу су присуствовали: председник Джавног савета и Савета министара Републике Кубе Раул Кастро, први заменик Државног савета и Савета министара Кубе Михел Диас-Канел Бермудас, председник Народне скупштине Кубе Естебан Лазо Ернандес, директор Одсека за верска питања ЦК Компартије Кубе Маридад Диего Белјо, министар иностраних послова Кубе Бруно Родригес Париља, министарка просвете Републике Кубе Ена Елза Верласкес.Међу просутнима били су и председник Папског савета за неговање хришћанског јединства кардинал Курт Кох, надбискуп Хаване Хајме Лукас Ортега-и-Аламино, други великодостојници Римокатоличке Цркве, а и представници других хришћанских вероисповести у Куби.

На богослужењу су се молили и верници при храму Светог Николаја Чудотворца у Хавани (Васељенска Патријаршија). Певао је хор свештенства Московске епархије под управом свештеника Сергија Голева. Јеванђеље, Символ вере и Оченаш произнети су на црквенословенском и шпанском језику.

После прочитаног јеванђеља Свјатејши Патријарх је проповедао, а на крају Литургије старешина Казанског хаванског храма прота Димитрије Орехов уручио је поглавару Руске Цркве икону Казанске Матере Божје којој предстоје Свети равноапостолни кнез Владимир и Свети равноапостолни Кирил Словенски.

У својој проповеди Свјатејши је,  између осталог, нагласио да се његов долазак на Кубу подударио са „веома важним догађајем у историји хришћанства. Имао сам могућност да се састанем – братски, отворено, испуњен љубављу – са Епископом римским папом Фрањом. При свима постојећим богословским разликама између православних на Истоку и католика на Западу, ми данас јасно схватамо нашу заједничку одговорност за оно што се догађа с народима.“

„То је одговорност, на крају, и за то да на нашој планети влада мир, како би народи, поред свих политичких, економских и других разлика, живели у миру, како никакви спољнополитички циљеви не би водили томе да се употреби сила да би се победио онај други. Наравно, све је то иделан мир... Али ако нема идеала, нема ни циља. Услед тога, ми смо позвали сав хришћански свет и уопште сав свет да заједнички корачамо ка томе циљу. И гајимо наду да ће нас свет услишити.“

Свјатејши Патријарх је позвао све„ да се моле за мир, како би се заједничким напорима свих хришћана мењао живот људи на боље, не само материјално, што је такође важно, нарочито за сиромашне земље, него како би и духовни живот савременог човека бивао богатији...“

Патријарх Кирил је поздравио на богослужењу присутне представнике Римског папе, као и Председника Државног савета и Савета министара Раула Кастра са сарадницима. Обраћајући се високим политичким личностима Кубе, Патријарх је пожелео народу Кубе „процват и мир, напредак  духовни и материјални“. По речима Свјатејшег Патријарха, први у историји сусрет Римског папе и Руског патријарха на кубанском аеродрому чини ову земљу „апсолутно јединственом“.

***

Храм Казанске иконе Матере Божје у Хавани је највећи храм Руске Цркве у Америци. То је јединствена црква, подигнута уз активно учешће државе. Белоснежни храм са пет кубета изграђен је сходно традицијама древноруског неимарства. Звоник је у стилу 17. века. Храм се налази у средишњем делу кубанске престонице – у Старој Хавани, недалеко од пристаништа, и куполе православне цркве виде се с бродова коју пристижу у Хавану. Храм је висок око 30 метара, простран 18х18 метара, и може примити 500 душа. У храму је уређен троделни иконостас. Близу овог храма налази се црква Светог Николаја (Цариградска Патријаршија), као и позната древна католичка базилика Фрање Аасишког. Иначе, овај храм је осветио векиким освећењем тадашњи Митрополит смоленски и калининградски, а садашњи Патријарх московски и све Русије, г. Кирил 19. октобра 2008. године.

Извор: Московска Патријаршија (превео Радомир Ракић) / СПЦ








Нема коментара:

Постави коментар