11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. август 2015.

Слава манастира Клисине

Празновање манастирске славе у Клисини је започело у навечерје празника, када је служено свеноћно бденије у присуству многобројних вјерника, монаха и свештеномонаха који су пристигли у ову свештену обитељ, како би заједно прославили прослављену светитељку, Свету Марину, чијим небеским благословима, заштитом и љубављу, расте и узраста овај свети Манастир.

Бденије је служио јеромонах Методије, настојатељ манастира Гомионица, док се бесједом вјерницима и свештенству обратио гост из Митрополије црногорско-приморске, отац Рафаило (Бољевић), старјешина манастира Подмаине. Вјерници су помазани освећеним уљем, а свима је подијељен и дијелић петохљебнице, као знак увијек присутне Милости Божје. На дан манастирске славе, у присусутву многобројних православних вјерника, свету архијерејску Литургију служили су Епископи франкфуртски и све Немачке г. Сергије и бихаћко-петровачки г. Атанасије, са свештенством неколико епархија наше помјесне Цркве.

Литургијску радост увеличали су појци, а међу њима и Хилда Хрекес, православна вјерница из Сирије, која је, заједно са својим пријатељима и рођацима, чест и драг гост у овом манастиру. Након прочитаног Јеванђеља бесједио је епископ Сергије, истакавши у бесједи да су овај народ и овдашњи храмови свагда у његовом срцу, у његовим молитвама и мислима, јер иако у далекој Њемачкој, године које је провео овдје, са овим народом, оставиле су неизбрисив траг у његовој души. Због тога, како је нагласио, осјећа се као домаћин сваки пут кад дође у ове крајеве, спајајући својом љубављу двије епархије, у свему различите, али једино исте у љубави Христовој.

Епископ Атанасије заблагодарио је епископу Сергију на доласку у Епархију бихаћко-петровачку, истакавши да је овдје увијек добродошао те да је данашњи дан радост за све, за домаћине, којима је честитао манастирску славу, али и за госте, који су у манастиру Клисина увијек дочекивани са гостољубљем и љубављу.

Након освећења славског жита и ломљења славског колача, освештана је и икона Светог Василија Острошког, која ће красити будући иконостас манастирског Саборног храма. Током свете Литургије у ђаконски чин рукоположен је Немања Грабеж. За све присутне вјернике, свештенике и госте, братство манастира Клисина припремило је трпезу љубави.

У послијеподневним часовима славску радост увеличао је долазак Епископа бањалучког г. Јефрема, који је братству свештене обитељи клисинске честитао манастирску славу, а са браћом архијерејима, епископима Сергијем и Атанасијем, задржао се у пријатном разговору, током којег су, у духу братске љубави, размијенили искуства на пољу црквеног живота.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Нема коментара:

Постави коментар