11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 23. јул 2015.

Предсједник Томислав Николић посјетио Ђурђеве Ступове

Поводом дана општине Беране, 21. јула 2015. године, одржана је свечана сједница Скупштине општине Беране на којој је предсједнику Србије г. Томиславу Николићу уручена повеља почасног грађанина Берана.

Након ове свечане церемоније председник Николић је посјетио Катедрални манастир Епархије будимљанско-никшићке - Ђурђеве Ступове. У оквиру посјете Беранама, председник Николић је боравио и у катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима, гдје је, тим поводом, за високог госта Његово Преосвештенство Епископ г. Јоаникије уприличио свечани пријем.

Он је предсједника Србије упознао укратко са историјатом ове древне немањићке задужбине од времена устројавања Српске Цркве и постављања првог епископа славне светосавске Будимљанске епископије којом је управљао ученик Светог Саве Хиландарац епископ Јаков.Кроз цијели период Немањића ова светиња је, нагласио је Владика Јоаникије, имала значајну улогу на духовном, културном и просветном плану. За ову светињу је био много везан и Свети Стефан Дечански, који је као млади краљ наследник господарио Будимљанском жупом и молио се овдје. Такође и његов син велики, славни, моћни цар Душан везан је за ову светињу, изградио је спољну припрату и обновио живопис у цијелој цркви.

"Било је много српских владара који су посјетили ову светињу, а међу њима, свакако, треба да поменемо и великог краља Александра мученика који је ову светињу посјетио прије 120 година, када је она је била у очајном стању. Носила је ознаке стадања нашег народа, била сва у гарежи од претходних паљевина. Овај манастир је, између осталог и то треба поменути, паљен пет пута, али је увијек имао снаге, а то је заправо снага нашег народа, духовна сила која нас покреће, имао је снаге да се обнови и никада није престао појати. Ми сматрамо да је то посебан благослов Светог Саве, а нарочито зато што се, Бог је дао, у новије вријеме обнови светосавска будимљанска Епископија и епископско сједиште у манастиру Ђурђеви Ступови. То се у складу са вољом, са намјером, са далековидом мишљу Светог Саве остварило 2001“.

"И овај данашњи догађај је логичан наставак оних претходних догађања, које смо имали овдје, приликом прославе осамстогодишњице манастира Ђурђевих Ступова, али, исто тако, сматрамо да је ово почетак припрема за прославу осамстогодишњице будимљанске Епархије, који је уједно и велики јубилеј Српске Православне Цркве“, казао је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Он је председнику Николићу, овом приликом, поклонио икону Пресвете Богородице, пожеливши да га Пресвета Богородица штити и да снаге да тешко бреме предсједничке функције изнесе како Господ Бог и Свети Сава заповиједају.

"Господине пресједниче, добро нам дошли. Нека овај Ваш долазак у Беране и у манастир Ђурђеве Ступове отвори нову страницу добрих, лијепих, братских односа између Србије и Црне Горе. Ако има светиње која је вјековима повезивала Србију и Црну Гору и ако има племена које је вјековима повезивало Црну Гору и Србију то је управо манастир Ђурђеви Ступови и племе војводе Васа.

"Знамо да имате пуно афинитета према нашој историји, традицији, нашој вјери, светосавској култури. У спомен ове ваше посјете, ове дивне свечаности која се догодила у Беранама, желим да Вам поклоним икону Пресвете Богородице за ваш дом, а ако желите, можете је поклонити Вашој задужбини коју градите. Ми је поклањамо Вашем дому, па онда, према Вашој вољи, нека тако и буде. Да Вас Пресвета Богородица штити и да вам да пуно снаге, да ово тешко бреме, које је наш народ ставио на Ваша рамена, да га изнесете како Бог и Свети Сава заповијадају. Нека Вам Пресвета Богородица у томе буде на помоћи, желим Вама, Вашем дому и цијелом српском народу, кога ви престављате, многаја, благаја и вјечнаја љета“, поручио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г.. Јоаникије, приликом посјете Томислава Николића манастиру Ђурђеви Ступови.

Иницијативу да председник Николић буде предложен за почасног грађанина овог града поднијела је раније владајућа коалиција "Здраво Беране СНП-ДФ“. Том приликом је наведено да актуелни предсједник Србије даје огромни допринос смиривању тензија на Балкану и повезивању народа на простору бивше Југославије. Николић је, такође, показао и пријатељски однос према Црној Гори. Ову иницијативу је подржало 35 одборника коалиције "Здраво Беране СНП-ДФ“ и Демократске партије социјалиста. Свечаној сједници у Беранама присуствовао је и предсједник Црне Горе г. Филип Вујановић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Нема коментара:

Постави коментар