11111111111111

Претражи овај блог

среда, 4. март 2015.

Руски старац - Јован Крестјанкин


https://www.youtube.com/watch?v=9d7DPx7gA-8&feature=youtu.be
Отац Јован је познат широм православнох света. Он је од детињства носио благослов светог исповедника Патријарха Тихона и већ више деценија њему долазе страдајући за помоћ, савет, благослов. Последњих година, због старости и болести, он није у могућносиш да прима посетиоце. Но, и поред тог на адресу Псково-Печерског манастира стижу писма са разних крајева света и ниједно од њих не остаје без одговора. Његове проповеди су доживеле неколико издања, продужавајући да откривају нови духовни свет за хиљаде људи, приводећи их Богу.

Отац Јован се родио 11. априла 1910. Тодине у Орлу, у побожној породици. Од детињства, Вања је прислуживао у храму и био послушник архиепископа орловског Серафима, познатог по својој монашкој строгости. 1945. Године посвећен је у чин ђакона, а затим га је Патријарх Алексеј I рукоположио за свештеника. 1950. Јодине, био је ухапшен и упућен на 7 година у лагер. 1955. г. је условно ослобођен и упућен да служи у Псковску епархију 1966.годинеје замонашен, а од 1967. године сабрат је СветоУспенског Псково-Печерског манастира.
1973. године узведен је у чин архимандрита.

Архимандрит Тихон (Шевкунов): Недавно ме је из Псково Печерског манастира позвао мој духовник архим. Јован(Крестјанкин) и рекао: "Ево, ја ћу ускоро умрети; зато се потруди и напиши оно што ти памтиш и што би хтео да кажеш о мени, да се не би десило као несрећном о. Николају (Гурјанову) да сам и "мачиће васкрсавао" и друге измишљотине. А овде ћу ја још имати времена да све прегледам и одем спокојан".

Нема коментара:

Постави коментар