11111111111111

Претражи овај блог

субота, 28. фебруар 2015.

Грчка, земља видљивих чуда!

Архимандрит Михаило (Биковић) о поклоничким походима светињама Грчке Православне Цркве

Благодат која са излије на верујућег човека у часу молитве у дому Божјем, крај моштију непролазном славом овенчаних угодника, немерљива је. Јер, Господ је даје спрам човекове снаге примања... 

У руским светињама, у души поклоника збивају се чуда умиљења, обиља суза, која чине да се не вратимо исти какви смо отишли. У Грчкој пак имамо видљива чуда. Као да Господ изнова говори: „Не бој се стадо мало!“... Грчка је земља видљивих чуда, у најкраћем гласи искуство са поклоњења црквама и манастирима сестринске нам земље архимандрита Михаила (Биковића), старешине манастира Јовања, под чијим се духовним вођством стотине верних из Србије обрело на Егини, Метеорима, храмовима Солуна и Атине.

- Мислио сам да се чуда дешавају унутар човековог бића, а у Грчкој има одговора и за оне који би и данас да „метну руке у ране Христове“. Одлазили смо „мртви“, а враћали „васкрсли“. Иницијални мотиви за одлазак сваког понаособ различити су. Најчешће је реч о молитвеницима за исцељење, сопствено или ближњег, оболелих од карцинома, болести срца и душе. Ту су и људи са породичним и друштвеним проблемима. Нешто ређе туристи... Сви заједно враћамо се другачији. Задивљени и испуњени благодаћу каква се речима и фото-записом тешко може дочарати. Свак је лично мора доживети - прича нам архимандрит Михаило, док се ових дана припрема да нову групу поклоника поведе. Уз Божју помоћ, 26. марта Лета Господњег, кренуће се на шестодневно поклоњење солунским храмовима Светог Димитрија, Св. Анастасије Фармаколитрије, гробу Св. Старца Пајсија... У престоној Атини, предграђу Камаризи, следи сусрет са старцем архимандритом Нектаријем Виталисом, једним од највећих живих духовника нашег времена. Потом, манастир Пантократор, место даноноћних литургијских сабрања, у цркви са осам олтара, где је богослужио новопросијавши православни светитељ Старац Порфирије Кавсокаливит, чија духовна кћи мати Стилијани данас управља овом светињом. Даља одредишта, острво Егина и манастир Светог Нектарија Чудотворца, Евија и поклоњење манастирима Светог Јована Руса и Светог Давида, гроб Старца Јакова Цаликиса... Надалеко чувени манастирски комплекс Метеори очекује поклонике у завршници путовања, као и храм Свете Петке Римљанке у Темпи. Шест дана молитве, мудрих и окрепљујућих речи духовника. Додир вечности који радошћу бриге замењује.

- Била је са нама жена, уплашена за живот брата срчаног болесника, пред којим је била тешка операција неизвесног исхода. Током путовања јавили су јој да је брат добро и да ће му тек један стент бити уграђен. Такође, дошла је девојка са молитвом за исцељење мајке, болесне од карцинома са метастазама на мозгу. На крају путовања, јављено јој је да су најновија снимања показала само цисте, да о ширењу тумора нема говора - сећа се отац Михаило неких од мноштва сведочанстава о исцелитељној благодати Светог Нектарија и других светих, чије су заступништво поклоници узмолили.

„Нико мени не може доћи, ако га ја не призовем, нити од мене отићи, а да му ја не испуним“, поручује Свети Нектарије. Снага ових речи да се осетити у сваком трену путешествија. Сведока чудеса, из дана у дан, низ је непрегледнији.
J.J.

Извор: Епархија ваљевска


Нема коментара:

Постави коментар