11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 11. март 2014.

Руски патријарх Кирил одликовао Додика

МОСКВА - Патријарх московски и целе Русије Кирил уручио је данас у Москви председнику Републике Српске Милораду Додику награду Међународног фонда јединства православног народа за 2013. годину.

Награда се дођељује за изузетан допринос у побољшању јединства православног народа, за учвршћивање и промоцију хришћанских вредности у друштвеном животу.

Свечаности у Храму Христа Спаситеља присуствовао је и режисер Емир Кустурица, као и велики број дипломата и високих званица из јавног живота Русије, пренела је Радио-телевизија Републике Српске (РТРС).

Одликовање Фонда јединства православних народа додељено је Додику, јер је без обзира на притиске Запада успео да сачува Републику Српску и да заустави процес њеног укидања, саопштено је из Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа.
"Република Српска представља једину законску могућност да се осигура безбедност Срба западно од Дрине, која их дели, или тачније спаја, са матицом Србијом", наводи се у тексту.

Стабилни односи са Русијом су приоритет у спољној Додиковој политици, зато он чини све да учврсти православне српско-руске везе, наглашава се у тексту.

Додик је изразио је захвалност руским властима јер та земља, како је навео, с принципијелном одговорношћу, стоји иза међународног права, а самим тим и иза Дејтонског споразума, који је гаранција очувања стабилности.

Додик је рекао за Радио Републике Српске да званична став Русије и даље остаје подршка Дејтонском мировном споразуму и међународном праву у БиХ.

Признање, које носи назив блаженопочившег патријарха руског Алексија Другог, уручио је руски патријарх Кирил и председник Фонда Валериј Алексејев, након чега је одржан концерт уз учешће познатих руских фолклорних друштава и солиста московских театара.

Председник РС разговарао је претходно у Москви са министром иностраних послова Русије Сергејом Лавровом.

"Русија је и кроз свој ангажман у Савету за имплементацију мира и Савету безбедности заступала исте ставове о Босни и Херцеговини, који подразумијевају да се сва питања морају решити договором три народа", рекао је Додик после разговора с Лавровом.



Фото Тањуг/З. Жестић, архива

Извор: Тањуг

Нема коментара:

Постави коментар