11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 23. септембар 2012.

Манастир ваљевска Грачаница биће потопљен

Ваљево - Манастир ваљевска Грачаница биће потопљен када почне пуњење акумулације на реци Јабланици, изјавио је јуче директор Јавног предузећа „Колубара“ Миодраг Марковић, чије предузеће води изградњу хидросистема Ровни на реци Јабланици

Марковић је прецизирао да су стручњаци који су били ангажовани на археолошким истраживањима манастира и његове порте закључили да „због трошног материјала није могуће његово измештање, због чега мора бити потопљен“.

 Сагласност за такав поступак најпре је дао владика шабачко-ваљевски Јован (Велимировић), а 2002. године то је потврдио и његов наследник владика Лаврентије (Трифуновић).
По том споразуму, ЈП „Колубара“ је крајем 2009. године, на Бакића брду у Тубравићу, у близини Грачанице, саградила нову цркву с парохијским домом, портом и паркингом.

Потапању манастира из 16. века противе се верници, чланови Удружења „Грачаница“, који себе називају и „грачаничким стражарима“. Предводи их рашчињени монах СПЦ Антониј (Драган Давидовић), који је од маја хапшен два пута због ометања археолошких истраживања, напада на раднике који су чистили корито будућег језера „Ровни“ и ометања полицајаца у обављању послова безбедности.

Како је агенцији Бета речено у Основном тужилаштву у Ваљеву, против Давидовића су том суду поднета два оптужна предлога и чека се почетак тих суђења. Он се терети и за штету од око 800.000 динара коју је причинио приликом рушења два стуба будуће телемерне станице на брани. Изградња бране и акумулације на Јабланици траје око 25 година и до сада је у тај државни пројекат уложено око 80 милиона евра. Брана ће бити висока 75 метара, а акумулација ће имати капацитет од 50 милиона кубних метара воде.

Планирано је да се поред Ваљева водом снабдевају и општине Мионица, Уб, Лајковац и Лазаревац, као и да се обезбеди техничка вода за будућу ТЕ-ТО „Колубара Б“ у Каленићу, код Уба.

Извор: Данас.рс

3 коментара:

  1. Интересује ме став и мишљење СПЦ-а по овом питању?
    Ух! Баш ми је тужно...Нека нам је Бог у помоћи!

    ОдговориИзбриши
  2. Црква је сигурно упозната са овим а какав је њен став то би и ја волео да знам.

    ОдговориИзбриши