11111111111111

Претражи овај блог

субота, 19. мај 2012.

Priština: Svedočio Dik Marti

Specijalni izvestilac SE koji je sproveo istragu o trgovini ljudskim organima na KiM Dik Marti, svedočio je u petak u prištinskom sudu na suđenju devetorici optuženih koji se terete za trgovinu ljudima, organizovani kriminal i nezakonite medicinske radnje. Kao njihov organizator naveden je Ljutvi Derviši, vlasnik klinike "Medikus" na kojoj su obavljane operacije.
Dik Marti
Martija je kao svedoka predložio međunarodni tužilac Džonatan Ratel, dok je odbrana optuženih bila ubeđena da se on neće pojaviti na suđenju. U izveštaju koji je podneo SE, Marti je napisao da je otkrio informacije koje prevazilaze okvir tadašnje istrage.

 
- Ova saznanja opisuju širu, složeniju, organizovanu kriminalnu zaveru prodaje ljudskih organa za nelegalne transplantacije, uključujući saučesnike u najmanje tri zemlje, što traje više od decenije - piše Marti.


- Tačnije, pronašli smo određene, kredibilne pokazatelje da je trgovina organima u postkonfliktnim logorima koja je opisana u našem izveštaju, blisko povezana sa sadašnjim slučajem "Medikus", ne samo kroz istaknute kosovske Albance, već i strance koji se pojavljuju u oba slučaja.

Marti je naveo da "iz poštovanja prema sadašnjim istragama i procesima koje vodi specijalni tužilac Euleksa, imamo obavezu da se uzdržimo od objavljivanja naših informacija". Ipak, ohrabrio je sve zemlje čiji se državljani nalaze u optužnici za "Medikus" da učine sve da zaustave ovu "sramnu aktivnost i da pomognu da se njeni počinioci i saučesnici privedu pravdi".


Prema optužnici Euleksa, grupa kosovskih Albanaca dovodila je siromašne donore iz Istanbula, Moldavije, Moskve i Kazahstana i bogate primaoce organa na kliniku "Medikus" u blizini Prištine, gde je organizovala ilegalnu transplantaciju organa.


Izvor: Vesti online

Нема коментара:

Постави коментар